Rijinstructeur worden, is dat iets voor jou?

Wil je rijinstructeur worden? Heb jij bijvoorbeeld goede herinneringen aan jouw rijinstructeur en hoor je hem of haar nog steeds zeggen; 'binnen, buiten, schouder?' Of denk je ook wel eens als je in de auto zit zit en iemand een rare manoeuvre ziet maken, jeetje, bij welke rijinstructeur heb je dit geleerd?

Rijinstructeur zijn is een afwisselende baan

Je ontmoet veel mensen die auto willen leren rijden. Vaak zijn het jongeren, maar mensen op een hogere leeftijd die graag nog zelfstandig willen leren rijden kunnen ook de revue passeren. De leerlingen die je ontmoet kunnen uit alle rangen en standen komen, het is dus erg afwisselend werk. Hierom zijn, als je rijinstructeur wilt worden, sociale vaardigheden fijn om te hebben. Je brengt vele uren door met een leerling. Wellicht zijn ze in het begin enorm onzeker, of juist overmoedig. Hoe ga je daarmee om?

Hoe word je een rijinstructeur?

Uiteraard heb je een rijbewijs nodig en tenminste een vmbo-diploma. Om een goede rijinstructeur te worden zijn, naast de sociale vaardigheden, enige pedagogische vaardigheden wel handig om te hebben. De meeste grotere rijscholen leiden nieuwe rijinstructeurs zelf op. Vaak kun je zelf kiezen of je fulltime of parttime wilt werken. Soms kun je zelfs volledig je eigen uren en agenda bepalen. Een opleiding duurt gemiddeld zo'n 5 tot 7 maanden. Als je intern bij een rijschool de opleiding tot rijinstructeur wilt volgen worden de kosten vaak gedragen door de rijschool. In ruil daarvoor kunnen er afspraken worden gemaakt. Bijvoorbeeld dat je 4 jaar in dienst moet blijven. Dit verschilt per opleiding en per rijschool.

Is het iets voor jou?

Er zijn meer dan voldoende rijscholen continu op zoek naar nieuwe rijinstructeurs. Typ, heel simpel, 'rijinstructeur worden' als zoekopdracht in een willekeurige zoekmachine in. Je ziet dan tal van rijscholen die een opleiding bieden, meestal met baangarantie. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om als zzp rijinstructeur aan de slag te gaan. 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *