Hoe word je een expert in interviewen?

 

Het houden van een interview is een vak apart. Met de juiste vragen ben je er nog niet. Een echte expert voelt tijdens een interview zijn gesprekspartner perfect aan en tovert een lijstje met vragen om tot een natuurlijk, diepgaand gesprek. Met de tips in deze blog zet jij een sterk interview neer en zitten de luisteraars op het puntje van hun stoel.

 

Bereid je voor en vraag door

Een interview begint niet met het afvuren van vragen. Om te weten welke vragen je wilt stellen, moet je je eerst verdiepen in de persoon die voor je zit. Wat houdt hem/haar bezig, welke aspecten van zijn/haar leven wil je uitlichten? Houd ook in de gaten waar je gast in de toekomst mee bezig gaat: als een muzikant bijvoorbeeld binnenkort een nieuw album uit laat komen, is het leuk om daarnaar te vragen. Bedenk goed van tevoren waar je heen wilt met het interview – wil je het een bepaalde kant uit leiden of wil je het meer vrij laten en de geïnterviewde laten bepalen welke kant het gesprek uit gaat? Het lijstje dat je van tevoren opstelt, is hierbij niet genoeg – let goed op achter welke antwoorden nog meer zit en vraag daarnaar door. Een "ja", "nee" of "weet ik niet" is je kans om te vragen naar het waaróm.

 

Een interview-expert moet kunnen luisteren

Naast het stellen van de juiste vragen is het ook heel belangrijk om écht te luisteren. Het gaat immers niet om jou, het gaat om de persoon die voor je zit. Geef je gast de tijd en ruimte om zijn/haar verhaal te doen en over de antwoorden na te denken. Het helpt om het gesprek op te nemen en aantekeningen te maken, zodat je tijdens het gesprek de informatie kunt verwerken die je krijgt. Kies hierbij voor de vorm die jij het fijnste vind. Met deze tips ben jij straks een expert interview en breng je het gesprek tot leven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *