De Wwft, wat is dat?

WWFT staat voor ‘Wet ter voorkoming van witwassen’. Deze wet is in het leven geroepen om niet alleen witwassen tegen te gaan, maar ook terrorismefinanciering. Als ondernemer dien je je aan deze wet te houden. Let dus goed op wie je aanneemt als klant. Niemand zit te wachten op slechte reclame of criminele activiteiten rondom jouw bedrijf.

Ken je klant

Het is belangrijk om je klant te kennen. Zo kun je beter inschatten met wie je te maken hebt. Er is speciale software beschikbaar welke inzicht geven in de bedrijfsgegevens van jouw klanten. Deze software kan diverse alarmsymptomen onder jouw aandacht brengen welke te maken hebben met de WWFT. Dit helpt om te kiezen welke klant je wel aanneemt en welke niet.

De WWFT

De WWFT is een samenvoeging van de voorgaande wetten; Wet identificatie bij dienstverlening en de Wet ongebruikelijke transacties. De WWFT is een wet die door de overheid nauwgezet in de gaten wordt gehouden en voorgeschreven is door de Europese Unie. De wet is onlangs nog aangescherpt zodat er eerder ingegrepen kan worden bij vermoedens tot overtreding. In het ondernemingsplan van jouw onderneming hoort ook een alinea gewijd te zijn aan de WWFT. Als je speciale software gebruikt volstaat het benoemen hiervan in jouw ondernemingsplan. Door het gebruik van deze software verklein je de kans op overtreding en dus op slechte reclame.

Melding maken

Als je zelf een vermoeden hebt dat een bedrijf de WWFT overtreedt, ben je verplicht om een melding te maken bij het FIU. De FIU is een onderdeel van de Nederlandse Politie en staat voor Financial Intelligence Unit. Er zijn FIU’s over de hele wereld die allemaal met elkaar in verbinding staan. Op de website van Rijkswaterstaat staat precies beschreven hoe je een melding kunt maken en waar deze aan moet voldoen. Vervolgens behoor je jouw melding tenminste 5 jaar te bewaren. Als je een melding maakt kun je niet meer verdacht zijn in een WWFT zaak die te maken heeft met jouw melding.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *